Sursă articol: https://www.libertatea.ro/
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat marţi un plan privind creşterea capacităților militare ale celei de a treia armate din NATO. Cu obiectivul de a instrui 100.000 de rezerviști pe an începând cu 2027, relatează AFP.
Autoritățile de la Varșovia vor ca fiecare polonez să știe cum să se apere în caz de război
„În 2027, vom fi în măsură să formăm 100.000 de voluntari pe an. Sunt convins că nu vor lipsi candidaţii. Iar pentru noi este vorba despre a face în aşa fel încât persoanele interesate să poată primi această formare”. Acest lucru l-a declarat şeful Guvernului polonez. Acest plan de mare anvergură care vizează să crească rezervele militare ale Poloniei face parte dintr-un program important de modernizare a armatei poloneze lansat de mai mulţi ani. În contextul în care Varşovia se simte ameninţată de vecinul său rus, notează AFP.
Vineri, Donald Tusk a lansat ideea unui nou program de formare militară prin care fiecare adult din Polonia să fie instruit „în caz de război”. Și ca ţara să dispună astfel de o forţă de rezervă militară „adaptată ameninţărilor potenţiale”.
Armata de rezerviști
„Astfel, în afară de armata profesionistă şi de WOT (forţe teritoriale de apărare – n.r.), trebuie să construim o armată de facto de rezervişti”, a cerut Tusk. Acest program se va adresa persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Iar guvernul polonez va folosi tot felul de stimulente pentru a atrage voluntari.
Voluntarii vor urma inițial o formare de bază – de o lună. Apoi altele specializate timp de alte 11 luni. Cusuri de condus profesionist – inclusiv pentru vehicule grele – urmează, de exemplu, să le fie propuse voluntarilor. „Acest lucru le va fi util în caz de război, dar şi în viaţă, celor care sunt interesaţi să aibă acest tip de permis”, a subliniat Tusk. În prezent, aproximativ 30.000 de persoane pe an urmează o formare militară de bază în Polonia.
Retrageri din tratate internaționale și inventarierea adăposturilor subterane
În plus, Polonia intenționează să se retragă din tratatele internaționale de interzicere a minelor antipersonal și a munițiilor cu dispersie. Cu ce scop? Pentru a crește capacitățile de apărare ale țării în contextul războiului din Ucraina. În cadrul acțiunilor de pregătire pentru un eventual atac din partea Rusiei se înscrie și demersul Ministerului polonez de Interne privind inventarierea adăposturilor subterane. Împreună cu o dispoziție ca fiecare clădire publică cu o suprafață de cel puțin 2.500 de metri pătrați. Și unde se află cel puțin 100 de persoane să dispună de o astfel de facilitate de apărare pentru cel puțin 50 de persoane. Polonia se află cu mult înaintea aliaţilor săi din NATO în privinţa bugetului alocat apărării. Și are obiectivul să-l crească la 4,7% din PIB în acest an.
Armata poloneză are peste 200.000 de militari. Ceea ce face din ea a treia forţă în NATO, după Statele Unite şi Turcia.
Relații foarte tensionate între Varșovia și Moscova
Tensionate din punct de vedere istoric, relațiile dintre Varșovia și Moscova s-au agravat de la lansarea invaziei ruse la scară largă din Ucraina. Polonia a expulzat mai mulți diplomați ruși sub acuzația de spionaj și a arestat sabotori instruiți de serviciile secrete de la Moscova să atace transporturi militare către Ucraina și să spioneze baze poloneze, inclusiv NATO.
În plus, Polonia a descoperit tentative de amestec ale Rusiei în procesele sale electorale, inclusiv în alegerile prezidențiale programate în mai. Polonia a fost amenințată în repetate rânduri, inclusiv cu atacuri nucleare, atât de oficiali ruși, cât și de propaganda Kremlinului.